top of page

4 indok, hogy miért kiemelkedő szabaduló játék az EscapeBox


1. Igazi hordozható szabadulószoba:


A szabadtéri szabaduló játékoknak több fajtája van. A legegyszerűbb verzió, amikor egy emailben kapjuk meg a feladatokat, ezeket ki kell nyomtatni, elmenni a kezdőponthoz és a papíron levő feladványok alapján haladni. Itt nincsenek lakatok, sem eszközök amiket fel lehet használni.

Népszerűek még a mobilos játékok, de ennél szintén nincsenek tárgyak és ugyanúgy a mobil képernyőjére tapad emberek figyelme mint otthon.

Néhány kincskeresőnél már van egy kezdőcsomag, tárgyakkal, de ezeknél egyszerre kapjuk meg az összes eszközt és játék közben sem lehet lakatról lakatra felfedezni a rejtélyeket.



Nálunk egy aktatáskát kapnak a játékosok, amiben lelakatolt zsebek és dobozok találhatóak, illetve rengeteg nyomozó eszköz. Kalandoraink minden feladat megoldása után kapnak egy kódot vagy egy kulcsot amivel kinyithatnak egy lakatot és újabb tárgyakat találnak, egészen addig amíg el nem jutnak valahova a végső megszerzendő jutalmukig. A nyomozó táskájában változatos, izgalmas tárgyakat találnak, amiket különböző kreatív módon kell felhasználni. Sok elrejtett eszköz is van, mintha James Bond táskáját böngésznék éppen.




2. Folyamatosan elérhető játékmester van a közelben:


A játékok nagy részénél, a kinyomtatós és telefonos verzióknál főleg, nincsen játékmester. Nálunk egy kollégánk várja majd Önöket a kezdőponton, ahol megkapják tőle a táskát, és mindent instrukciót elmond. Ha segítség kell akkor egy walkie talkien keresztül azonnal elérik és kérdezhetnek, de egyébként is pár perc távolságon belül lesz a játék alatt. A játékmester folyamatosan látja majd a pozíciójukat, automatikusan segít ha esetleg eltévednének. Vendégeink helyben is tudnak készpénzzel vagy helyszíni átutalással fizetni, nem kötelező előre utalni.




3. Egy valós tárgyat kell felkutatni:


A kinyomtathatós játékoknál és a telefonos alkalmazásokon alapúaknál nagyrészt nincsen megtalálható “kincs”. Én nagyon fontosnak éreztem, hogy a játékosok ne csak egy titokra jöjjenek rá, hanem legyen is meg a jutalmuk, megtalálhatják a Szépművészeti Múzeumból ellopott díszes Chopard-nyakéket valahol a Városligetben.






4. Nem igényel előkészületet a kaland, nincsenek kellemetlenségek:


Nálunk semmilyen előkészület nem szükséges a játékhoz. Odaadjuk a kezdőponton a táskát és a sikeres nyomozás végén átvesszük Önöktől.

Más városi kalandtúráknál Önnek kell kinyomtatnia a feladvány lapot. Ha nincs saját nyomtatója (ami nincs beszáradva), akkor még fénymásolószalonba is el kell jutnia (amiknek nagy része hétvégén zárva van).

Ha telefonos alkalmazást kell letöltenie, akkor azt előre meg kell tennie, mert nem minden mobillal kompatibilisek az alkalmazások (amikor én játszottam a családdal 4 telefonból végül csak az egyiken indult el). Ez nem azért van, mert hibás alkalmazásokat fejlesztenek, hanem azért mert az újabb telefonok és az operációs rendszereik folyamatos frissítései miatt egy idő után már nem indul el az adott alkalmazás, azon a telefonon amin korábban még futott. Emiatt ezeket a játékokat a fejlesztőiknek folyamatosan frissítenie kell.


bottom of page